Βιολογικά Προϊόντα - Σταφύλι

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού. Το αμπέλι αλλιώς ονομάζεται και κλήμα, είναι αναρριχητικό φυτό και προϊόντα του είναι ο μούστος, το κρασί, το ξύδι και οι σταφίδες, ενώ μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού. Είναι γνωστό ως καρπός από την αρχαιότητα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες στην Ελλάδα με πιο γνωστή την σουλτανίνα, την οποία παράγουμε στα βιολογικά "Γλυκύδωρον" και από την οποία φτιάχνουμε ξερή σταφίδα. Γενικότερα τα σταφύλια διαχωρίζονται με βάση το χρώμα τους, λευκό, μαύρο και κόκκινο. Το σταφύλι ιατρικά καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών και είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες. Επίσης διαθέτει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του. Τα σταφύλια διατηρούνται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Διατροφική αξία του σταφυλιού

Το σταφύλι αποκαλείται "ευτυχές δημιούργημα της φύσης". Τα 100γραμ. σταφυλιού αποδίδουν 80 θερμίδες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενώ είναι και τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης τα σταφύλια περιέχουν:

  • Φλαβονοειδή, γνωστά και ως βιταμίνη Ρ, τα οποία εκτός από καρδιοπροστατευτική δράση, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
  • Κουερσιτίνη, η οποία είναι ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και από τον καρκίνο.

Ευεργετικές ιδιότητες - δράσεις του σταφυλιού

Το σταφύλι ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, μάχεται τα μικρόβια, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση και όσφρηση, πέψη, σεξουαλική ικανότητα, πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης και αναστολή της υπερτροφίας του προστάτη.

Επίσης πιο συγκεκριμένα έχει:

  • Αντιφλεγμονώδης δράση, καθώς αναστέλλουν την απελευθέρωση της ισταμίνης και της προσταγλανδίνης, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία διαφόρων φλεγμονών.
  • Αντιαλλεργική δράση. Αρκετοί πάσχοντες από διάφορες αλλεργίες αναφέρουν σημαντική ανακούφιση με τη χρησιμοποίηση εκχυλίσματος σταφυλιού.
  • Αντιελκωτική δράση, αφού τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στην επούλωση των ελκών μειώνοντας την έκκριση ισταμίνης
  • Προστατευτική δράση, διότι 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί κατά τη διάρκεια των γευμάτων έχει προστατευικό αποτέλεσμα κατά της καρδιακής νόσου. Τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.
  • Βελτιωτική δράση, καθώς άτομα που λαμβάνουν βιοφλαβονοειδή συχνά αναφέρουν βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Συμπερασματικά, η φύση μερίμνησε ώστε το σταφύλι να αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό ιδιοτήτων γεύσης και υγείας.

Γλυκά του Κουταλιού

& Μαρμελάδες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση

Βέλο Κορινθίας, Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών 100

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

6974 835621

Θα μας βρείτε επίσης στις βιολογικές λαϊκές των παρακάτω περιοχών:

Δευτέρα: Κηφισιά (Χαριλάου Τρικούπη τέλος)

Τρίτη: Πάτρα (Γήπεδο Παναχαΐκης Κάτω Αγυιά)

Τετάρτη: Φιλοθέη (στρατηγού Βεντήρη και Αγίας Φιλοθέης)

Πέμπτη: Γέρακας (στα μέσα της Εθνικής Αντιστάσεως) & Παλαιό Φάληρο(Ναϊάδων & Ζαΐμη)

Σάββατο: Ελευσίνα & Ίλιον(Λ. Δημοκρατίας, έξω από το Carrefour)

 
ΔΗΩ

Πιστοποιημένοι από τον εγκεκριμένο πιστοποιητικό οργανισμό Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε.

Ευρωπαϊκό Σήμα Βιολογικών

Παράγουμε τα προϊόντα μας με τις αρχές της ευρωπαϊκής βιολογικής καλλιέργειας