Βιολογικά Προϊόντα - Περγαμόντο

Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου Περγαμοντιά ή αλλιώς Κίτρον το περγάμιον του γένους Κίτρος, οικογένεια Ρυτοειδή που ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το δέντρο του περγαμόντου είναι αειθαλές, σχετικά μικρό σε μέγεθος και έχει σχήμα φυλλώματος που ποικίλλει. Τα βλαστάρια του είναι χρώματος ανοιχτού πράσινου. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, λογχοειδή και μυτερά. Τα άνθη είναι λευκά ενώ οι καρποί του είναι σχετικά μεγάλοι είτε πεπλατυσμένοι είτε στρογγυλοί και έχουν χρώμα κίτρινο προς πορτοκαλί. Οι καρποί έχουν προεξέχουσες βάσεις και κορυφές με ανθεκτικές στήμονες.

Καλλιέργεια

Η περγαμοντιά καλλιεργείται κυρίως σε θερμά κλίματα γιατί είναι ευαίσθητη στο ψύχος. Στη χώρα καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή μας, Κορινθία, καθώς και στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά και στην Κρήτη.

Χρήσεις ως τρόφιμο

Το εσωτερικό του περγαμόντου δεν τρώγεται ωμό ενώ το ξύσμα του φλοιού χρησιμοποιείται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική. Με το περγαμόντο παρασκευάζονται γλυκό του κουταλιού, λικέρ και μαρμελάδα. Στα βιολογικά προϊόντα "Γλυκύδωρον" παρασκευάζουμε οι ίδιοι γλυκό του κουταλιού από το συγκεκριμένο φρούτο σε πιστοποιημένο βιολογικό εργαστήριο. 

Ακόμη το άρωμα του περγαμόντου είναι ξεχωριστό και έντονο και χρησιμοποιείται σε τεράστια ποικιλία τσαγιών καθώς και στην παρασκευή λουκουμιών. Επίσης, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κουλουράκια, σε σοκολάτες, σε χαλβά, σε φρούι γλασέ, σε αρωματισμένο γάλα(Χιώτικο γάλα) και σε κουβερτούρες. Τέλος το περγαμόντο χρησιμοποιείται περιορισμένα ως συστατικό και στη μαγειρική, κυρίως ως συνοδευτικό κρέατος.

Άλλες χρήσεις

Μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές του είναι στην καλλυντική βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται εδώ και περίπου τρεις αιώνες σε σαπούνια, αρώματα, λοσιόν, αποσμητικά κ.ά.. Η χρήση του τοποθετείται χρονικά στην εποχή που εμφανίστηκε και η κολόνια. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πολλές:

  • αναλγητικές
  • αντικαταθλιπτικές
  • αντισηπτικές
  • αποχρεμπτικές
  • κατευναστικές

Τέλος, το αιθέριο έλαιο του περγαμόντου είναι περιζήτητο και χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.

 

Γλυκά του Κουταλιού

& Μαρμελάδες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Διεύθυνση

Βέλο Κορινθίας, Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών 100

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

6974 835621

Θα μας βρείτε επίσης στις βιολογικές λαϊκές των παρακάτω περιοχών:

Δευτέρα: Κηφισιά (Χαριλάου Τρικούπη τέλος)

Τρίτη: Πάτρα (Γήπεδο Παναχαΐκης Κάτω Αγυιά)

Τετάρτη: Φιλοθέη (στρατηγού Βεντήρη και Αγίας Φιλοθέης)

Πέμπτη: Γέρακας (στα μέσα της Εθνικής Αντιστάσεως) & Παλαιό Φάληρο(Ναϊάδων & Ζαΐμη)

Σάββατο: Ελευσίνα & Ίλιον(Λ. Δημοκρατίας, έξω από το Carrefour)

 
ΔΗΩ

Πιστοποιημένοι από τον εγκεκριμένο πιστοποιητικό οργανισμό Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε.

Ευρωπαϊκό Σήμα Βιολογικών

Παράγουμε τα προϊόντα μας με τις αρχές της ευρωπαϊκής βιολογικής καλλιέργειας