Βιολογικά Προϊόντα - Αποξηραμένα Δαμάσκηνα
Tα αποξηραμένα δαμάσκηνα θεωρούνται σαν άριστο αποξηραμένο φρούτο λόγω των εξαιρετικών οργανοληπτικών του ιδιοτήτων αλλά και λόγω του ότι μπορεί να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς.
Η παραγωγή αποξηραμένων φρούτων αποτελεί ένα σημαντικό τομέα εμπορίας των φρούτων που εφόσον αναπτυχθεί μπορεί να δώσει διέξοδο στις περιπτώσεις υπερπαραγωγής και εύρεσης αγορών για τα νωπά φρούτα.
Παραγωγή των αποξηραμένων δαμάσκηνων "Γλυκύδωρον"
Οι καρποί που προορίζονται για αφυδάτωση, υπόκεινται σε ανάλογη προετοιμασία που περιλαμβάνει το καθάρισμα, την διαλογή και την κατάταξη των καρπών ανάλογα με το μέγεθος τους. Η αποξήρανση των δαμάσκηνων στα βιολογικά προϊόντα "Γλυκύδωρον" γίνεται με αρχικά με φυσικό τρόπο μέσω της έκθεσής τους στον ήλιο και στη συνέχεια με την τοποθέτησή τους μέσα σε ειδικούς και πιστοποιημένους κλιβάνους αποξήρανσης.
Πιο αναλυτικά, τα δαμάσκηνα απλώνονται στον ήλιο για μερικές ημέρες ώστε να χάσουν ένα μέρος του νερού που περιέχουν. Στην συνέχεια τοποθετούνται σε συρτάρια σε κλιβάνους σε θερμοκρασία 40-45 οC για 4-6 ώρες ενώ γίνεται μετατόπιση τους από επάνω προς τα κάτω. Στην συνέχεια βγαίνουν από τους κλιβάνους, μαλάσσονται, αναστρέφονται και επανεισάγονται στους κλιβάνους για 4-5 ώρες στους 60-70 οC. Ξαναβγαίνουν πάλι από τους κλιβάνους δέχονται τις ίδιες επεμβάσεις και στην συνέχεια τοποθετούνται στους κλιβάνους για 1-2 ώρες στους 70-90 οC. Τέλος, εξέρχονται από τους κλιβάνους, μαλάσσονται και στην συνέχεια τοποθετούνται σε αποθηκευτικούς χώρους για 3 εβδομάδες ώστε να σταθεροποιηθεί η υγρασία τους στους 18-22 οC.